Functies van Maankwartier

Maankwartier is de nieuwe stationsomgeving van Heerlen. Een plek waar mensen werken, wonen, reizen en kunnen genieten. Er komen onder meer winkels die horen bij een station, maar het is zeker geen winkelcentrum.

Verbinden

Het nieuwe stukje Heerlen is vooral een mooie verbinding tussen Heerlen-Zuid en Heerlen-Noord. Het spoor splitste de stad in tweeën; Maankwartier zorgt voor een nieuwe connectie. De ‘plaat’ over het spoor is de echte verbinding. Dankzij Maankwartier kunnen mensen veel gemakkelijker van het ene naar het andere stadsdeel gaan.

Visitekaartje

Maankwartier is het nieuwe visitekaartje van Heerlen, van Parkstad. Een plek waar reizigers aankomen met bus en de trein en zich verwonderen over het bijzondere ontwerp. Een plek waar mensen graag verblijven en elkaar ontmoeten. Een plek om trots op te zijn en om over te praten.

Schoonheid

Maankwartier brengt ook weer schoonheid in de stad. Met hoge bogen, fraaie gevels, intieme straten, royale trappartijen en ontmoetingspleinen. Het unieke ontwerp combineert bouwstijlen uit de belangrijke perioden van mijnbouw en het Romeinse verleden met een vleugje zuidelijke warmte en romantiek.

Kunstwerk

Maankwartier is vooral ook een kunstwerk. Bedacht door de Heerlense kunstenaar Michel Huisman. Met in het kunstwerk nog eens 89 kleinere kunstwerken. Sommige zijn heel zichtbaar, zoals de Heliostaat, andere zijn verstopt als bouwkundig detail. Alle kunstwerken samen, vormen één sterrenbeeld en vertellen een eigen verhaal.

Delen: Noord, Zuid en Plaat

Noord is het deel tussen de Hoppenhof, Looierstraat en Spoorsingel. Noord is grotendeels afgerond en voor iedereen toegankelijk. Maankwartier is tot leven gekomen. De ondergrondse parkeergarage Maanplein, Jumbo supermarkt en Action zijn geopend. Ook de kantoren van UWV en gemeente aan Maanplein 88 zijn in gebruik. De eerste bewoners – van zowel huur- als koopappartementen – zijn ingetrokken. Het grootste kunstwerk, de Heliostaat, is klaar en zorgt voor zonlicht in een donkere parkeergarage.

Zuid is het gedeelte grenzend aan het Stationsplein en de Saroleastraat. Hier komen appartementen, winkeltjes, een deel van het hotel, een park en een ondergrondse parkeergarage. De bouwwerkzaamheden zijn in volle gang.

De Plaat is de verbinding tussen de zuid- en de noordzijde van Maankwartier. Hier komt het nieuwe NS-station, met NS-winkeltjes, kantoren en een deel van het hotel. De bouw op de plaat start, zodra de werkzaamheden aan de zuidkant op maaiveld zijn.