Plaatsen buffervaten voor mijnwater

Op donderdag 23 januari worden vier buffervaten in Maankwartier geplaatst. Het inhijsen met een grote bouwkraan is spectaculair vanwege de enorme omvang van de vaten. Bent u in de buurt? Kom dan zeker even kijken.

Wat gaat er gebeuren?

De vaten komen – ondergronds – op de bouwplaats in noord, dat is de bouwplaats tussen de Hoppenhof en de Looierstraat. Vanaf de loopbrug gezien, komen de vaten helemaal links te liggen, aan de kant van de Looierstraat dus.

Vanaf 17.00 uur zet de bouwkraan de vaten één voor één op de plek. Het lossen, positioneren en stellen duurt circa een uur per vat. De werkzaamheden zullen waarschijnlijk tot ongeveer 21.00 uur duren. Bij extreme kou of sneeuw gaan de werkzaamheden overigens niet door.

Over de vaten

Het grootste vat heeft een doorsnee van drie meter en is bijna vijf meter hoog, met een inhoud van circa 29.000 liter. De vier vaten beslaan in totaal zo’n 70m³.

Duurzame energie

Weller en Bouwontwikkeling Jongen B.V. hebben Mijnwater B.V. toestemming gegeven om Maankwartier te voorzien van duurzame mijnwaterenergie. Het mijnwater gaat ervoor zorgen dat de winkels, kantoren, woningen en het hotel verwarmd en gekoeld worden. De vaten slaan het overschot aan lokale energie in Maankwartier op om op een later moment weer in de gebouwen van Maankwartier te kunnen gebruiken. Op piekmomenten vangen de vaten de vraag voor warmte en koude op, maar zorgen zij vooral ook voor terugwinning en hergebruik van het warme of koude mijnwater gedurende de dag.

Mijngangen

De ondergrondse mijngangen onder Heerlen zijn na de mijnsluiting volgelopen met water. Dit water wordt nu opgepompt om gebouwen te verwarmen en te koelen. De mijngangen liggen op verschillende diepten waardoor het water in die gangen ook verschillende temperaturen heeft. Het water uit de lager gelegen gangen wordt gebruikt om te verwarmen en het water uit de hoger gelegen gangen om te koelen.