Mooi gedicht van Frans Terken

We werden blij verrast door dichter Frans Terken uit Leiden. Hij stuurde ons een mooi gedicht over Maankwartier. Daar wilden we graag meer over weten, want hoe komt een Leidenaar tot een gedicht over Maankwartier?

Geboren in Heerlen

Frans Terken (65): “Ik ben geboren en getogen in Heerlen, woonde jarenlang in de Geleenstraat. Zo rond mijn twintigste verhuisde ik naar het westen in verband met een baan daar als onderwijzer.” Frans komt nog geregeld in Heerlen, zo droeg hij bij de opening van het Glaspaleis een gedicht voor. En vorig jaar was hij in Heerlen voor een reünie van de lagere school. “Daar spraken we over allerlei ontwikkelingen in Heerlen, waaronder Maankwartier.” In oktober viel zijn oog op een artikel in de Volkskrant over Maankwartier en Michel Huisman. Dat artikel en de mooie afbeeldingen van het ontwerp inspireerden hem om het gedicht te schrijven. “Heerlen heeft altijd mijn warme belangstelling gehouden. Er is veel onherstelbaar veranderd. Kijk naar mijn ouderlijk huis. Dat is afgebroken en daar ligt nu de Kijkshop, beslist geen vooruitgang. Het doet me goed dat Heerlen zich verder ontwikkelt. Het Glaspaleis is daarvan een mooi voorbeeld, het grote aanbod aan cultuur en uiteraard Maankwartier.”

Het gedicht

Maankwartier

De avond onder schemer bedolven
van lieverlee uit slapen gegaan
lantaarntijd maar ik heb de maan
om bij te dromen

niet dat het schijnsel ontbreekt
ik stapel lichte steen op nog lichtere
tot een wering een vestingwerk
op gevoel omgebouwd tot een nest

ik omhang het met gulden regen
bogen hoe ze zich in wingerd wikkelen
een toegangspoort ontsluiten staketsels
stevig als stammen in een mijngang

ik knoop er een hangmat tussen stof
waar je in wegzakt en zo kwartier maakt

gooi er een doorzichtig dak boven
een hemelbed voor de nachtwaker in mij

Over de dichter

Frans Terken maakte in de zestiger jaren deel uit van dichtersgroep d’r Poal in Heerlen en debuteerde in de Dichtershoek van het Algemeen Handelsblad. Hij publiceerde onder meer in meerdere tijdschriften en gaf enkele dichtbundels uit. Kijk voor meer informatie over Frans Terken op http://www.hernehim.nl/terkenfrans.htm/ en http://fransterken.blogspot.nl/

Ook een gedicht?

Heeft u ook een gedicht over Maankwartier gemaakt? Of heeft Frans Terken u geïnspireerd? Laat het ons weten, stuur uw gedicht naar communicatiemaankwartier@wellernet.nl.