Mobiliteit in krimpregio's

Zuid-Limburg is een krimpregio. Maar dat betekent niet dat we hier bij de pakken neer gaan zitten. Integendeel. Men gaat voortvarend aan de slag met uiteenlopende uitdagingen als gevolg van de bevolkingsdaling. Hoe dan? Het antwoord op die vraag stond centraal op donderdag 15 en vrijdag 16 september tijdens het Festival van de Toekomst in Heerlen.

Minder mensen reizen vaker en verder

Met op dag 1 allerlei prestaties en workshops op locatie, ook in Maankwartier. In Maanplein 52 organiseerden het Ministerie van Infrastructuur & Milieu en de Stadsregio Parkstad een sessie over 'Mobiliteit in Transitie’. Een van de sprekers was Taede Tillema van het ministerie.

Hij vertelde onder andere dat uit onderzoek is gebleken dat het aantal kilometers dat inwoners van krimpgebieden reizen niet afneemt in vergelijking met andere regio’s in Nederland. Dat zou je wellicht wel verwachten. Maar in krimpregio’s reizen minder mensen verder en vaker. Terwijl in andere regio’s meer mensen verder reizen, maar juist minder vaak. In een krimpregio is de behoefte aan goede verbindingen en aansluitingen dus net zo belangrijk als in een niet-krimpregio. En een prettige en veilige stationsomgeving hoort daar ook bij.

Rondleiding

Op dag 2 nam Michel Huisman bezoekers van het festival mee op een rondgang door Maankwartier Heerlen in het kader van de transformatie van de stad. Hieronder een kleine foto-impressie van beide dagen.