EVENT I Cultura Nova op Maanplein

Op zondag 26 augustus komt Cultura Nova met 'Pierrot Lunaire 2.0’ naar Maankwartier. Ekaterina Levental en Chris Koolmees presenteren een unieke performance in een interactieve video-installatie. Een zeer toepasselijke uitvoering over het lot van de hedendaagse kunstenaar en de relatie tussen Pierrot en de Maan.

Pierrot Lunaire 2.0

Romantische 19e-eeuwse poëzie, moderne 20e-eeuwse muziek en hedendaagse interactieve technieken komen samen in ‘Pierrot Lunaire 2.0’. Op muziek van Arnold Schönberg (1912) en teksten van de Duitse dichter Otto Erich Hartleben presenteren Ekaterina Levental en Chris Koolmees een unieke performance in een interactieve video-installatie.

Over een kunstenaar

Pierrot Lunaire wordt beschouwd als een kantelpunt in de ontwikkeling van de moderne muziek in de 20e eeuw. Het stuk balanceert tussen spraak en zang, komedie en tragedie, ironie en hysterie, mysterie en banaliteit, traditie en avant-garde, romantiek en verlichting. Schönberg componeerde uit een serie gedichten over de maanzieke Pierrot een gruwelijke vertelling. Over een kunstenaar die zichzelf offert voor de kunst, afdaalt in nachtelijke waanzin, en uiteindelijk rust vindt in een melancholische nostalgie.

Het huidige kunstklimaat

Hoewel ruim een eeuw oud, is het thema van Pierrot Lunaire onverminderd actueel. De hedendaagse kunstenaar staat nog altijd aan de rand van de maatschappij en wordt met regelmaat weggezet als een in zichzelf gekeerde clown. Met name in het huidige kunstklimaat in Europa moet hij op zoek naar nieuwe wegen om zijn publiek te benaderen. Dat is het uitgangspunt geweest voor ‘Pierrot Lunaire 2.0’.

De relatie tussen Pierrot en de Maan

Zangeres Ekaterina Levental uit Oezbekistan en theatermaker Chris Koolmees bewerkten het stuk in een toegankelijke en actuele vorm voor een breed publiek. Ze maken gebruik van een door Koolmees ontwikkelde installatie, waarbij geprojecteerde beelden reageren op het spel van de performer. Zo krijgt de relatie tussen Pierrot en de Maan vorm en wordt de performer een magiër die het beeld met beweging bestuurt. Na afloop kan het publiek ook zelf de installatie bespelen.

Kaartjes

Kaartjes zijn te koop via de website van Parkstad Limburg Theaters